Esbjerg - Månedens bibliotek

Denne måneds TING-bibliotek er Esbjerg. Og her fortæller webkonsulent Jesper Nørskov Søndergaard ved Esbjerg Kommunes Biblioteker hele TING historien.

Der var engang

I midten af 2010 skete der noget nyt hos Esbjerg Kommunes Biblioteker, vi valgte at blive partnere i Ting. Vi havde før gjort os erfaringer med andre systemer og services, som vi ofte havde købt færdige og derefter betalt os fra de ønskede tilretninger. Dette var ofte dyrt og langsommeligt. Nu var vi igen ved at afdække markedet. Det vi godt kunne lide ved Ting var tanken om at have mere direkte indflydelse på udviklingen inden for vores digitale løsninger og tanken om at vi kunne dele de erfaringer vi gjorde os, og ting vi udviklede med andre biblioteker. Efter vi havde gjort os de indledende overvejelser tog det os ikke længe før vi i oktober 2010 blev et aktivt medlem af Ting-fællesskabet.

Ny hjemmeside

Da vi umiddelbart stod overfor at skulle have en ny hjemmeside var ding.Ting den første løsning vi besluttede at benytte os af. For at komme i gang fik vi et bureau til at fremstille et design til os, hvor der var fokus på vores materialer og elektroniske ressourcer. Vi har fået meget ros for vores design og vi er også selv rigtig glade for det endelige resultat. Det har dog krævet mange justeringer, især af forsiden, for at få det hele til at passe ind, og for et bibliotek, der ikke vil lægge så mange ressourcer i den del, vil det nok være en fordel at lægge sig tæt op ad det oprindelige design.

Udvikling i Drupal i samarbejde med Bellcom

Da vi ønskede at lave en del ændringer i den originale opbygning af ding.ting og ikke selv var de store hajer til Drupal besluttede vi os for at vi havde behov for en samarbejdspartner der var eksperter på området. Vi overvejede længe om vi skulle benytte Reload der har udviklet det oprindelige system, men på grund af tidsplaner og geografi valgte vi at benytte en på dette tidspunkt ny udvikler i Ting, nemlig Bellcom. Dette valg har vi ikke fortrudt, de har i Bellcom været rigtigt gode til at råde og vejlede os, og til at udføre de ting vi har ønsket. I starten skulle de selvfølgelig, lige som os, ind i de ding.ting-specifikke ting, men det gik fint og vi var hurtigt i gang.

Sammen er vi stærke

I forbindelse med opstarten havde vi stor glæde af fællesskabet. Dengang var projektet i opstartsfasen og det var ikke alt der var dokumenteret så godt som det er i dag. Men de eksisterende partnere var rigtigt gode til at sætte os ind i tingene og, som det også er tilfældet i dag, kunne man bare ringe til et af de andre biblioteker hvis man havde brug for hjælp. Vi ser det som den helt overskyggende fordel ved Ting-fællesskabet er at vi er mange om det. Selvom vi hver især er lidt specielle, så er det mange af de samme problemstillinger vi står med, og det er her det er en fordel at stå sammen

Den daglige drift

I det daglige har vi organiseret os sådan at vi har en taktisk gruppe der tager sig af de overordnede beslutninger, en redaktørgruppe der sørger for indholdet på siden og en projektleder der står for kommunikationen med udviklerne hos Bellcom og de interne anliggender. I starten skulle vores lånere lige vænne sig til at vi havde fået ny hjemmeside, men nu virker det til at de har taget den til sig. Dog får vi mange kommentarer på den måde man søger på samt værkvisningen, men vi er også klar over at det er noget af det der er i fokus i forbindelse med fremtidige opdateringer.

Fremtiden

Tingene har ændret sig meget siden vi blev partnere i Ting. Vi er nu blevet et meget større fællesskab, med de ulemper og især fordele det bringer med sig. Drupal er kommet i en ny version, børnesygdommene er ved at være luget ud af ding.Ting og udviklingen af næste version ser meget lovende ud. Nye medier, enheder og teknologier åbner op for nye muligheder og drømme. Nye initiativer bliver sat i værk og gennemført. Ingen ved hvad fremtiden bringer, men med samarbejdet i Ting er vi rustet til at gribe chancerne og få det bedste ud af dem.