Månedens Bibliotek - Vejle
Ewan Andreasen, som er webudvikler og bibliotekar i Vejle, har i denne måned bidraget med en artikel om Vejle Bibliotekernes vej ind i TING. Artiklen giver et kort og præcist indblik i, hvad det vil sige at blive og være et TING-bibliotek med en Ding-baseret hjemmeside. Herunder hvilke udfordringer og fordele man som bibliotek kan opleve i den daglige drift af et Ding-site, og ikke mindst hvordan man i TING-fællesskabet sammen kan finde løsninger.
Af Ewan Andreasen
Lidt historie
Før TING kom på banen var vejlebib.dk en hjemmeside baseret på et eget udviklet CMS. Det blev i stigende grad sværere at vedligeholde med tidssvarende funktionalitet, og vi begyndte at kigge på diverse open source-løsninger for ikke at skulle opbygge alt fra bunden. Vejle gik med i projektet BIBCMS med Fredericia, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Kolding og Aabenraa, og Drupal blev valgt som den fælles CMS-løsning. Så dukkede TING og Ding.TING op, og det virkede oplagt at lægge kræfterne i dette samarbejde i stedet for i BIBCMS. Vejle blev partnere i TING i 2010, og internt gjorde vi os klar til arbejdet frem mod ny hjemmeside baseret på Ding.
Det nye vejlebib.dk
Det var vores ambition i Vejle at få vores eget udtryk forskelligt fra standard-temaet i Ding. Vi havde fået udarbejdet en design-manual, således at Vejle Bibliotekernes brand kom udtryk både i vores tryksager, mail-kommunikation og på vores web. Heldigvis kom vi ikke ud for særlige problemer i forbindelse med implementeringen - da det basale omkring systemet først var lært, gik det hurtigt med at bygge ovenpå standard-temaet.
Vi skylder afgjort også Helsingør Bibliotekerne en stor tak, idet vi både lånte ideer og kode til tema fra www.helsbib.dk. Allerede her fik vi fornemmelsen af at være blevet inkluderet i et større fællesskab - eller rettere to, når det overordnede Drupal-fællesskab tælles med.
Det blev august 2011 - så var vejlebib.dk officielt Ding-drevet. Som andre TING-partnere også har opdaget, kræver det mere af en når man vil afvige fra standard-designet. I forhold til tidligere tider, hvor alt vedrørende hjemmesiden var noget vi skulle opbygge fra bunden, kan vi i Vejle nu ændre både design og funktionalitet på vores hjemmeside hurtigere end vi har været vant til.
Den daglige drift
Den eksisterende webgruppe i Vejle ændrede en smule sammensætning med det nye system, men består ellers af nogenlunde samme hold som før sommeren 2011. Vi har skullet vænne os til et system, der består af flere dele end før. Primært fordi søgesystemet nu er integreret i hjemmesiden, men også pga. de ekstra snitflader: DBC er vores hosting-service, Bellcom er vores support, man skal holde sig opdateret på ting.dk m.m. Men vi er ved at have vænnet os til hvor evt. fejl kan gemme sig, og hvordan vi reagerer på dem.
Med Ding fik vi også en længe ønsket forbedring af driftssikkerheden for vores hjemmeside. Fri af et hjemmestrikket CMS og med adoptering af et gennemtestet system med stor udbredelse var vi nu i stand til at lave en supportaftale, så vi altid havde nogen at ringe til ved problemer. Vi valgte Bellcom, som vi samarbejder godt med - vi har den indbyrdes tillid, der gør at vi selv kan videreudvikle og stadig få support.
Brugernes tilbagemeldinger på den nye hjemmeside har været både negative og positive. Negative meldinger har mest været pga. at skulle vænne sig til noget nyt - særligt facetbrowseren ved søgning har været svær at gennemskue for brugerne (samme facetbrowser er dog meget hurtig at forklare brugeren). Til gengæld har vi (måske for første gang) fået ros for hjemmesiden vejlebib.dk - og at brugerne giver sig tid til at rose, ser vi som et meget positivt tegn.
Fællesskabet
TING er for os et meget givende fællesskab, som betyder mere end at systemet lige er et Drupal-system. Fordi vi er mange som ligner hinanden, er der som regel nogle der står med samme problemstilling eller allerede har løst det - der er altså altid nogen man kan kontakte.
Vores ambition, er at bidrage tilbage til fællesskabet så godt vi kan. Vi rådgiver vores CB-område omkring Ding og TING så godt vi kan, vi har afholdt kurser og temadage, og vi bestræber os på at lave ding-moduler på en måde så de kan genbruges af andre. Mht. til de sidste har den største succes nok været ding_place2book modulet, som nu bruges af flere andre Ding-biblioteker.
Fremover
Vi er blevet meget glade for Ding!, og glæder os til næste version. Vi bidrager aktivt til udviklingen af Ding2's nye standard-tema gennem Ding2tal-projektet, og herigennem får vi et godt indblik i hvordan ding2 er skruet sammen. Et indblik som vil komme os til gode, når vi ved årsskiftet regner med at gå over til Ding2. Især glæder vi os til at det nye standard-tema kommer til at gøre sig godt på mobiler og tablets, da vi ikke har implementeret Ding's mobil-tema. Ding.TING gør det muligt at vi kan bruge og genbruge hinandens ressourcer, og nye initiativer bliver nemmere at få gjort til virkelighed. Vi glæder os til at samarbejde endnu mere gennem TING!