Referat fra mødet i mobil.ting d. 24 april 2012

Referat fra mødet i mobil.ting d. 24 april 2012
Deltagere: Árni Rúnar Loftsson - Randers, Jan Bæch – Glostrup, Mads G - København, Allan Grauenkjær – København, Flemming Lippke – Fredericia, Rasmus (DBC), Ewan Andreasen – Vejle, Gitte Bjørn -Kolding, Nicolai Dupont Heidemann - Kolding og Sofie Fredborg – Kolding

Mødeleder: Árni Rúnar Loftsson
Referent: Sofie (Kolding) i stedet for Århus

1. Godkendelse af referat
Der findes ikke noget referat fra sidste møde. Men der er fulgt op på de ting, der lå fra sidste møde.

2. Velkommen til nye medlemmer og præsentationsrunde:
Nye medlemmer:
Nicolai Heidemann fra Kolding (som Councils kontakt i gruppen)
Flemming Lippke fra Fredericia
Sofie Fredborg fra Kolding (som Gitte Reinhold Bjørns back-up)
Jesper Tobias Albrechten (Kolding) udtræder af gruppen og helliger sig arbejdet i TING workinggroup.

3. Igangværende projekter / Overblik v. Kolding
Kolding har startet en wiki over mobil biblioteks apps, sites og projekter:
http://ting.dk/wiki/oversigt-over-biblioteks-mobil-sider-apps-og-projekter
Alle opfordres til at skrive om apps, sites og projekter de har kendskab til (og/eller evt. sende et tip til Sofie sofr@kolding.dk der er tovholder på listen)

Vi gennemgik listen og der kom nogle projekter frem som ikke var på listen.
- Wagnerguiden (fra Vejle)
- Crossplatform programmering af forbindelse til brønden (Glostrup) (se det senere punkt om dette)
- Bibliotek.dk, som er ved at lave et nyt site på baggrund af Ding. 2 (og skabt med responsive design) – på længere sigt vil der også komme mere afgrænsede HTML5 apps herfra (DBC)

Desuden blev der foreslået, at det fremgår på liste hvilke apps og sites der er lavet i open source.

Der var (i den sammenhæng) en større diskussion omkring open source. Der var enighed om at det også er vigtigt at vi sørger for at det reelt er muligt for andre at overtage løsninger som vi skaber i  Ting-regi og at man kan tilgå og bruge/rette i disse også selvom man ikke har det program, som en eventuel leverandør har skabt løsningen i. (altså at det program løsningen er programmeret i også er ”offentligt”)
Vi bør opstille standarder/krav til at der altid er udviklet APIs til løsningerne og at disse er ordentlig dokumenteret.  Bedst hvis vi simpelthen udviklede faste guidelines, som man kunne gives til nye leverandører og partnere. Guidelines skulle indeholde en nonfunktionel-kravliste, beskrivelser af f.eks. ”Hvad er nem og tilgængelig dokumentation” mm.

Dette forslag ligger måske mere naturligt i Council (og Ding.total) – Egentlige standarder kunne også udvikles i styrelsen.

4. App til Iphone og Android / Status v. Mads (København)
Mads gennemgik en række projekter fra Københavns biblioteker
- Søg, find og bestil (Biblioteket i lommen)
- Bapps
- ILS / IMS (Intelligent lager styring – Intelligent Materiale styring)
- Det 100% digitale bibliotek
Powerpoint til oplægget bliver lagt op på Ting.mobils side.

I den sammenhæng var der en diskussion om hvor meget man kan putte ind i en app før det er for meget (især i forhold til Bapps) – folk vil faktisk helst have simple apps – så en app skal til sammen give mening. Bedst hvis vi kunne modul opbygge, så man kunne skabe apps rettet mod specifikke målgrupper (forældre til småbørn, handelsstuderende osv.) eller at brugerne selv kunne udvælge hvad de ville have i deres biblioteks-app.

5. Glostrup i gang med at udvikle grænseflade til ikke-ding biblioteker / v. Jan Bæch Glostrup
Jan fra Glostrup er i gang med at udvikle en native app der principielt kan køre på alle platforme (også Wii, X-box o.lign) – den bliver programmeret i Mono (gratis versionen af .net). Den bliver programmeret stringent efter MVC – hvor M er brønden og C er den ”dims” Jan er ved at lave – der sørger for at alle platforme har adgang til Brøndens materialer – der kan så ret simpelt udvikles V (views) til de native apps man ønsker at udvikle. C kommer til at ligge som en dll-fil. Det hele er tænkt som et alternativ til web-apps. Den native app har bl.a. den fordel at den øger hastigheden med 100%. Jan kommer med en artikel om projektet på Ting hjemmesiden på et senere tidspunkt. Han vil lægge al koden ud på Github, evt. interesserede i at hjælpe Jan og/eller udvikle views er velkomne.

Der er flere gange undervejs på mødet blevet udtrykt ønske omkring, nogle retningslinier og standarder ifht. udvikling på mobile platforme.
Det blev aftalt at Jan fra glostrup og Rasmus fra DBC kommer med et oplæg på næste møde, som gruppen kan drøfter udfra og videresende til Counsil.

6. Formidling på mobil platforme / Ewan Andreasen Vejle
”Formidling på mobile platforme” er i virkeligheden et ”skrivebordsprojekt”, som er tænkt for til at give overblik over den udvikling vi står midt i på det mobileområde. 7 biblioteker har deltaget i projektet. Projektet har været opdelt i 3 faser og er i øjeblikket i 3. fase. Det afsluttes i juni med dels en konfererence d. 14 juni 2012 og en senere projektrapport, der kommer til at indeholde en comparativ analyse af de løsninger der er medtaget (alle projektet har været opmærksomme på) – Projekterne vil være opstillet i et såkaldt ”Løsningsskema”. Projektrapporten indeholder desuden et idekatalog/markedsføringsmanual. Eksemplificeret i 2 af de 5 koncepter som projektgruppen har skabt. Løsningsskemaet bliver lagt på Tinghjemmesiden i en eller anden form. Måske sammenbygget med den wiki over ”mobil biblioteks apps, sites og projekter” som Kolding har startet.

7. Status ”Getting started dag”. / v. Kolding
Så vidt vi ved vil de fleste vente med deres mobilsites til efter Ting version 2.0, derfor var der enighed om at Kolding i stedet skulle komme med et oplæg til en lidt bredere ”Gør biblioteket mobil”-dag i stedet.

Evt.

 

Grupper: